Pokličite nas:041 466 338

Raziskave so pokazale, da je bil razlog za več kot 40% prometnih nesreč v katerih so bila udeležena tovorna vozila in so se zgodile ponoči, vzrok za nastanek nesreče posledica slabo vidna oz. neoznačena tovorna vozila.

Kaj je UN ECE 104?

Je evropski pravilnik, ki je enak za vse države članice in določa, da morajo biti vse odsevne oznake na vozilih kategorij M(2), M(3), N, O(2), O(3) in O(4)  homologirane in nameščene v skladu s Pravilnikom UN/ECE R 104. Pravilnik UN ECE 104 določa ustrezno uporabo odsevnih trakov in določa tudi kakšna mora biti ustrezna namestitev odsevnih trakov na zadnji in bočni strani tovornega vozila. UN ECE 104 velja za vsa vozila s tonažo nad 7,5 ton (N2 in N3) in za priklopnike s tonažo od 3,5 ton (O3 in O4). Za več informacij lahko kliknete na povezavo.


Kako pravilno namestimo odsevni trak na tovorno vozilo?

  • Stranska namestitev odsevnega traku (Bele ali rumene barve)
  • Zadnja stran (rdeče ali rumene barve)

Z odsevnimi trakovi moramo označiti bočni in zadnji del tovornega vozila ali prikolice, označenega mora biti najmanj 80% dolžine in širine vozila. Če oznako na vozilu sestavljajo med seboj nepovezani deli odsevnih trakov, mora biti razdalja med posameznimi deli čim krajša in ne sme presegati 50% dolžine najkrajšega odsevnega elementa.

Zadnja stran

Na zadnji strani vozila se uporablja rumen ali rdeč odsevni trak. Odsevni trak je potrebno namestiti v obliki vozila (kvadrat ali krog) čim bližje robov kot je mogoče.

Bočna stran

Na bočni strani tovornih vozil in prikolic se uporabljajo odsevni trakovi bele ali rumene barve.  Odsevni trak lahko ob straneh namestimo na dva načina.

  • Namestimo ga lahko ob po celotni obliki vozila v obliki kvadrata (podobno kot na zadnji strani).
  • Druga možnost namestitve odsevnega traku je ob spodnjem delu vozila čez celotno dolžino, kateri dodamo zgornje kotne oznake (ni mogoče na cisternah in mešalnih tovornih vozilih).

Priporočljiva je uporaba odsevne traku po celotni dolžini tovornega vozila tudi čez kabino, saj bo tako odsevni trak omogočal vizualno boljši pregled celotnega vozila.

Na izbiro so odsevni trakovi:

  • neprekinjen odsevni trak za trde površine Ogled izdelkov
  • prekinjen odsevni trak primeren za mehke površine - ponjave ˝cerade˝ Ogled izdelkov


Po predpisih, ki jih določa UN ECE 104 mora biti spodnja linija odsevnega traku nameščena najmanj 25cm in največ 150cm v posebnih primerih se lahko višina podaljša na 250cm. Odsevni trakovi morajo biti nameščeni zelo visoko vendar se mora pri tem upoštevati 40cm od skrajnega zgornjega roba vozila.

Montaža odsevnih trakov:

Za lažjo namestitev lahko izbiramo med prekinjenimi in neprekinjenimi odsevnimi trakovi. Za ponjave priporačamo izbiro prekinjenega odsevnega traku saj bo montaža traku bistveno enostavnejša. Za kovinske, aluminijaste in ostale trde površine je primeren neprekinjen odsevni trak.

Odsevni trakovi v naši ponudbi so samolepilni in so primerni za trde in mehke površine. Pred namestitvijo je potrebo zelo temeljito očistiti površino kamor bomo namestili odsevni trak.

Ponudbo odsevnih trakov si lahko ogledate tukaj.

10 idej kje vse lahko uporabimo folije.
Domišljija ne pozna meja, tukaj si lahko ogledate kako praktična je uporaba folij in kje vse lahko folije uporabimo. Car wrapping, lepljenje pohištva,...
POZOR! Vse opozorilne luči morajo ustrezati ECE R65
Vse svetlobne opozorilne luči, blok luči in stroboskopske luči v cestnem prometu morajo biti homologirane po predpisu ECE R65....