Pokličite nas:041 466 338

Pri prvem nakupu xenon kita je vsakdo verjetno naletel na nove izraze kot so balast, canbus balast, različne svetilnosti xenon žarnic izražene v kelvinih (4300k, 6000k ali 8000k).

Veliko se nas je vprašalo tudi kateri tip xenon kita je sploh primeren za naše vozilo, v tem članku bomo opisali razlike med canbus balasti, navadnimi balasti in slim balasti.

V članku boste našli še nekaj nasvetov kako izbrati primeren tip xenon balastov in tudi katera svetilnost xenon žarnic vam najbolj ustreza.

KAJ VSE DOBIM V XENON KITU?

Xenon kit komplet vsebuje dve xenon žarnici , dva balasta in vijake za pritrditev balastov. Za ustrezen nakup  xenon kit kompleta je potrebno samo izbrati ustrezne balaste (izbiramo med Standard, Slim in Canbus balasti).KAJ JE BALAST?
Xenon balast je ključni del xenon kompleta, to je majhna škatla, ki je povezana z xenon žarnico in virom napajanja iz vozila ter tako zagotovi xenon žarnici ustrezen tok napetosti za delovanje.
Xenon balast omogoči delovanje xenon žarnic z ustrezno napetostjo, namreč xenon žarnice potrebujejo za začetek delovnja visoko napetost in ko xenon žarnica zagori ji balast nudi ustrezno napetost, ki jo xenon žarnica potrebuje za brezhibno delovanje.

KAJ POMENI CANBUS?
Na kratko bomo povzeli kaj pravzprav Canbus sistem sploh je? CAN izraz pomeni ˝Contoreller area network˝in se nanaša na tip električnega sistema v vozilu (uporablja ga večina novejših vozil).

Canbus sistem je zelo pribljubljen v avtomobilski industriji, kjer omogoča da več manjših senzorjev ˝komunicira med seboj˝ in tako sporoča stanje vozila vozniku v primeru napak npr. Sistem opozori voznika za premajhen tlak v pnevmatiki ali vozniku javi napako za pregorelo žarnico v vozilu, itd.

CANBUS BALAST
Canbus balast je zelo podoben klasičnemu balastu, le da ima canbus balast nekaj dodatnih funkcij, ki preprečujejo javljanje napake računalnika za pregorelo žarnico.
Canbus balaste uporabljamo v vozilu, da preprečimo javljane napake za pregorelo žarnico. V primeru nadgranje halogen žarnic z xenon kitom pogosto računalnik javi napako. Zakaj? Klasične avto žarnice porabijo več energije (W) kot xenon kit žarnica, sistem zazna upad napetosti  in to sporoči, kot nedelujočo žarnico. Canbus kit oz . canbus balasti pa odpravljajo ta problem in ˝sporočajo˝ da je v vozilu nameščena delujoča žarnica in omogočajo nemoteno delovanje sistema.

Razlika STANDARD, Canbus in SLIM BALASTI
Standard xenon balast je brez canbus funkcije in je primeren za delovanje v starejših vozil, ki nimajo računalnika, ki bi opozarjal voznika za pregorelo žarnico itd.
Slim balast je enak kot standarden balast le, da je manjših dimenzij (ponavadi so slim balasti tanjši).Ali lahko uporabljamo Canbus balaste, tudi če nam ustreza standarden balast?
Seveda, Canbus balaste lahko nemoteno uporabljamo tudi v vozilih, ki nimajo canbus sistema oz. bi bili ustrezni že klasični balasti.

Kaj storiti v primeru, ko nismo povsem prepričani katere balaste potrebujemo?
V primeru, da nismo povsem prepričani kakšen tip balastov potrebuje vozilo se je mogoče dobro  odločiti tudi za nakup canbus balastov (canbus xenon kita), kajti nič ni narobe če v vozilu uporabimo canbus balasti,  balaste se lahko kasneje uporabi tudi v drugem vozilu, ki ima naprednejšo elektroniko.

Ali so Canbus balasti boljši od standardnih balastov?
Canbus balasti so v zadnjih nakej letih postali precej bolj popularni predvsem zaradi večjega povpraševanja. Razlike v življenski dobi med balasti ni, je pa prednost pri canbus balastih naprednejša elektronika.

ALI IZBIRA BALASTA VPLIVA NA SVETILNOST ŽARNIC?
Ne, fukncija balasta je samo da žarnicam omogoča napetost za delovanje. Svetilnost in barva svetlobe v kelvinih (K) sta odvisni od izbire xenon žarnice. Pri sami svetilnost žarnic v lumnih (Lm) ni bistvenih razlik in imajo večinoma 3200Lm, razlike se pojavijo pri barvi svetlobe, ki jo merimo v kelvinih (K).

KAKŠNO BARVO SVETLOBE LAHKO IZBEREM PRI NAKUPU XENON ŽARNIC ZA XENON KIT?
4300K: bela svetloba z odtenkom rumene
6000K: bela svetloba z odtenkom modre
8000K: rahlo modrikasta svetloba


Žarnice za xenon kite z podnožji H7, H1, H4, H3, H11, H8, H6 so na izbiro v 4300k, 6000k, 8000k.

Canbus balasti, Slim balasti, Navadni balasti, D1S xenon balast, Xenon kit kompleti

LED delovne luči in kako izbrati najbolj primerno delovno luč zame?
Za večjo zbranost in boljšo učinkovitost za delo v nočnih urah potrebujemo ustrezno osvetlitev bodisi ali gre za delo na prostem ali za delo v zaprtih...
10 idej kje vse lahko uporabimo folije.
Domišljija ne pozna meja, tukaj si lahko ogledate kako praktična je uporaba folij in kje vse lahko folije uporabimo. Car wrapping, lepljenje pohištva,...