Pokličite nas:041 466 338

Na voljo je široka paleta motornih olj in glede na široko ponudbo, se lahko pri izbiri motornega olja hitro zmedemo, da bi vam vsaj malo poenostavili nakup smo za pomoč napisali nekaj nasvetov in pojasnitev.

Kako razvrščamo motorna olja

Motorna olja ločimo glede na viskoznost (SAE 5W30, 5W40), specifikacije in kakovost motornega olja (ACEA C3, BMW Longlife-04, itd).

Viskoznost

Ena pomembnejših lastnosti motornega olja in ostalih olj je njegova viskoznost, ki se spreminja s temperaturo. Viskoznost pri nizkih temperaturah je označena z črko W (W- winter) primer 0W, 5W, 10W, 15W,.. Viskoznost pri višjih poletnih temperaturah je označena brez črke 30, 40, 50,60,...


Viskoznost za zimske temprature se meri pri -22°C in meri čas, ki ga motorno olje potrebuje, da zaokroži skozi sistem. Manjša je številka pred oznako W (5W, 10W, 15W) boljše je mazanje pri nizki temperaturi. Številka za oznako W  pa sporoči podatek viskoznosti olja pri delovni temperaturi 100°C.

V Sloveniji in sosednjih državah se najpogosteje uporabljajo motorna olja viskoznosti: 0W30, 5W30, 5W40, 10W40, 10W50, 15W40 in 15W50. SAE specifikacija označuje viskoznost olja ne pa njegove kakovosti. Za to uporabljamo naslednje specifikacije ACEA in API.

Standardi in kakovost motornega olja

Motorna olja razvrščamo glede na kakovost po standardih API in ACEA.

API Standard (American Petroleum Institute)

Standard API uporablja oznaki:

  • S - za bencinske motorje
  • C - za dizelske motorje

Črkama S in C pa sledijo še črke v zaporedju, ki predstavljajo kateremu standardu ustreza olje, višja ko je črka višjemu standardu ustreza olje.

ACEA Standard (European Automobile Construction Association)

Gre je evropski standard, ki ima strožje standarde kot ameriški API standard. ACEA standardi so natančnejši in se po njih lažje ravnamo.

ACEA standard ima oznake:

  • A - za bencinske motorje
  • B - za dizel motorje
  • C - za vozila z vgrajenim filtrom trdih delcev
  • E - za tovorna vozila

Oznake A, B in C imajo še dodatno oznako v številki (npr.: A3, A5, C3), večja kot je številka boljša je kakovost motornega olja. Motorna olja oznake C se uporabljajo pri novejših vozilih z vgrajenim DPF filtrom.

OEM specifikacije proizvajalcev vozil

Nekateri evropski proizvajalci vozil so uvedli svoje standarde glede kakovosti olja za svoja vozila, takšne standarde najdemo pri proizvajalcih BMW, Volkswagen, Mercedes, Renault,.. Pogoste oznake so BMW Longlife-04, VW 504.00, VW 507.00, MB 229.31, FORD WSS-M2C917-A, Porsche A40, Renault RN0700/RN0710, GM Dexos2, itd...

Potek Car wrappinga
Slikovni prikaz kako smo se s prijatelji lotili car wrapp-a strehe na avtomobilu. Potrebujete dober olfa nož, fen, čistilo in pa nekaj dobre volje.:)...
Brisalci Bosch Aerotwin - Nesporni ˝Kralj˝ med brisalci
Zakaj so brisalci Bosch boljši od konkurence? Katere so prednosti Bosch Aerotwin in kako enostavno jih je zamenjati.....