Pokličite nas:041 466 338

Prednost xenon žarometov ni samo lepši izgled vozila, daljša življenska doba žarnic ampak tudi bistveno močnejša svetilnost žarnic. Xenon žarnice svetijo bolj belo in imajo močnejšo svetilnost kot klasične avto žarnice.

V kolikor ste kdaj razmišljali o nadgradnji žarnic ali boljših avto žarnicah ste povsej verjetnosti naleteli na izrat XENON. Začetki xenon žarometov segajo v zgodnja 1990-a in so od takrat precej priljubljeni, xenon žaromete pa imajo v večini vgrajene vozila srednjega in višjega cenovnega razreda.

Katera podnožja xenon žarnic obstajajo?

Originalna serijska podnožja xenon žarnic so D1S, D2S, D3S, D4S, D2R, D5S, D8S, D1R, D3R in D4R.

Pri vozilih, ki imajo vgrajene xenon žarnice naknadno pa poznamo tipe xenon žarnic H7, H4, H1, H3, H11, H8, H6, itd.

D1S, D2S, D3S, D4S, D2R, D5S, D8S, D1R, D3R in D4R


Kaj pomeni oznaka S ali R pri podnožju xenon žarnice?

Oznaka S pomeni, da so žarnice primerne za žaromete z lečo.

Oznaka R pomeni, da so žarnice primerne za žaromete brez leče.

Razlika med S in R je v tem, da imajo xenon žarnice z oznako R premaz, ki omejuje svetilnost žarnice in s tem naredi pri žarometih brez leče lepši snop. V kolikor bi dali v žaromete brez leče žarnico z oznako S bi bil razpršen snop svetlobe.


Kaj pomenijo oznake 4300k, 5000k, 6000k in 8000k?

Gre za različno barvo svetlobe žarnic izraženo v kelvinih (K). Pri nakupu xenon žarnic imamo na izbiro različne barve svetlobe od bele z odtenkom rumene do modrikaste, ki so označene z 4150k, 4300k, 4500k, 5000k, 5500k, 6000k ali 8000k.

Kakšna je razlika med 4150k in 8000k?

Razlika je samo v barvi svetlobe 4150k oddajo rumeno belo barvo svetlobe medtem ko 8000k žarnice oddajo modrikasto svetlobo.

  • 4300K: bela svetloba z odtenkom rumene (v večini vozil prva vgradnja ali OEM) 
  • 5500K: bela svetloba
  • 6000K: bela svetloba z odtenkom modre
  • 8000K: rahlo modrikasta svetloba

Kakšno barvo svetlobe imajo žarnice prve vgradnje?

Najpogosteje imajo vozila z xenon žarometi pri prvi vgradnji vgrajene xenon žarnice z svetilnostjo 4150 do 4300k, znamka xenon žarnic pri evropskih proizvajalcih vozil pa je v večini primerov Osram ali Philips.


Kakšna je izbira xenon žarnic na trgu?

Na trgu je velika ponudba xenon žarnic od xenon žarnic zelo slabe kakovosti pa vse do visoke nemške kakovosti.  Nižji cenovni razred predstavljajo žarnice kitajskega porekla, kljub pomislekom se je v praksi izkazalo, da niso vse ˝kitajske˝ xenon žarnice slabše kakovosti. Res pa drži dejstvo, v kolikor želite xenon žarnico ki vam bo kar se le-da ustrezala je pomembno kupovati žarnice pri prodajalcih, ki se s tem ukvarjajo dlje časa in imajo poleg garancije tudi preizkušene izdelke in pa njihova ponudba zajema tudi žarnice vseh cenovnih razredov, tako lahko pričakujte objektiven in konstruktiven nasvet prodajalca.

Kadar kupujemo xenon žarnice nižjega cenovnega razreda je zelo pomembno kateri tip xenon žarnice potrebujemo. Izkušnje so pokazale, da so xenon žarnice tipa D2S in D2R v večji meri dobre kakovosti in je življenska doba žarnic dosegla tudi do dve leti ali več in je razmerje med kakovostjo in ceno odlično. Pri xenon žarnicah tipa D1S ali D3S, ki imata v kovinskem ohišju dodatno elektroniko je bilo reklamacijsko razmerje nekoliko višje kot pri xenon žarnicah v serijah D2.

Svetujemo vam, da pred nakupom dobro razmislite koliko ste pripravljeni odšteti za žarnico, kako veliko časa prebijete na cesti, kako dolgo boste imeli vozilo in pa kako zahtevna je menjava žarnic pri vašem vozilu?

V kolikor menjava ni zahtevna in si žarnice lahko zamenjate sami se vam morda splača vzeti nižji cenovni razred in lahko tako privarčujete nekaj evrov. V kolikor imate tip žarnic D1S in iščete ugodnejšo žarnico bi vam svetovali nakup xenon žarnice M-Tech D1S, gre za preizkušen izdelek in zanesljiv izdelek.


V primerjavi z nižjim cenovnim razredom pa pri xenon žarnicah D2S in D1S, ki sta zelo pogosti žarnici za cca. 10€ več dobite že nemško kakovost proizvajalca Neolux, preizkušen izdelek in dve leti garancije.

Glede nato, da pa se verjetno vsi premalo zavedamo kako pomembne so kakovostne žarnice še posebej, če se veliko vozimo ponoči pa za premium razred žarnic vsekakor svetujemo proizvajalca Osram in Philips, ki sta v večini vozil prva vgradnja. Za voznike, ki želijo nekaj več je v našem prodajnem segmentu na voljo Osram


Naš nasvet v kolikor gre za menjavo žarnic pri novejši vozilih svetujemo nakup priznanega proizvajalca, saj si s tem zagotovimo konstantno in visoko kakovost (reklamacijski odstotek Osram xenon žarnic je manjši od 1%), za nakup xenon žarnic za starejša vozila in za lastnike vozil, ki imajo namen v kratkem času menjati vozilo pa je morda smiseln nakup cenejših žarnic.


Kako delujejo xenon žarnice?

Xenon žarnice so posebej narejene žarnice, ki so polnjene z xenon plinom in imajo dve elektrodi na vsakem koncu stekla eno, pri vklopu steče tok med dvema elektrodama in xenon plin se prižge (žarnica zasveti). Xenon plin se uporabi samo ob prižigu žarnice, ko plin žarnice doseže določeno temperaturo znotraj žarnice se izklopi in drugi plin znotraj stekla ˝stekleni balon˝ poskrbi, da xenon žarnice ostane prižgana.


Xenon žarnice - najpogostejša vprašanja

V vozilu bi želel imeti xenon žarnice, kaj storiti?

V kolikor vaše vozilo nima vgrajenih original xenon žarometov potem vgradnja xenon žarnic v vozilo ni enostavna. Halogen in xenon žarnice imajo različna podnožja, različno napeljavo in povsem različen način delovanja, xenon žarnice potrebujejo večjo napetost za začetek delovanja medtem ko klasične avto žarnice delujejo na 12V.

Obstajata 2 alternativi kako imeti vozilo z xenon žarometi:

1. vgradnja xenon kita

2. zamenjava hlasičnih žarometov z original xenon žarometi

Vgradnja xenon kita

Pred nakupum xenon kita je potrebno vedeti, da xenon kiti v sloveniji niso homologirani. V kolikor se odločite za nadgradnjo klasičnih luči z xenon HID kitom, svetujemo nakup pri zaupanja vrednemu ponudniku.  S tem boste pridobili kakovosten izdelek in primerno osvetlitev za vaše vozilo. Xenon kit vsebuje dve xenon žarnice, dva balasta in nosilce z vijaki za pritrditev balastov.

Xenon kit žarnice H7, H4, H1, H3, H11, H8, H6

Poznamo več xenon kitov Standard, Slim in Canbus xenon kite, kateri je ustrezen?

V kolikor imate z vozilo naprednejšo elektroniko in vam računalnik javi napako za pregorelo žarnico potem potrebujete kit z Canbus sistemom, v kolikor vam računalnik ne javlja napak je ustrezen tudi navaden ali Slim kit brez Canbus sistema. Več o tem

Menjava žarometov

Pri menjavi žarometov je potrebno kupiti nove xenon žaromete zraven pa potrebujemo tudi xenon balaste in pa sistem za pranje žarometov, da se lahko kasneje opravi homologacijo.
Nekaj nasvetov...

Pred zamenjavo se je potrebno posvetovati na enoti, kjer se opravlja homologacija kaj vse je potrebno za homologacijo xenon luči. Pred nakupom je potrebno preveriti tudi  ali so na sedanjem žarometu in na xenon žarometu enaki nastavki za montažo luči in v kolikor imamo dnevni in nočni vklop luči ali je kompatibilno z priključki iz novih luči.


Kakšne so prednosti Xenon žarnic?

Prva in največja prednost je svetilnost xenon žarnic, ki oddajajo hladno belo svetlobo in svetijo močneje kot klasične žarnice, kar nam posebej pomaga pri nočni vožnji in nam omogoča bolj sproščeno vožnjo brez naprezanja oči.

Xenon žarnice dosežejo tudi višje barvne temperature v primerjavi z halogen žarnicami. Homologirane halogen žarnice imajo barvo svetlobe do največ cca. 3700k medtem ko se xenon žarnicam začne barva temperatura pri 4100K. Povprečno imajo xenon žarnice barvo svetlobe 4300K do 6000K, to pomeni da lahko z xenon žarnicami dosežemo močno hladno belo svetlobo ali rahlo modrikast odsev svetlobe.

Ena izmed prednosti je tudi življenska doba, xenon žarnice imajo precej daljšo življensko dobo v primerjavi z halogen žarnicami. Xenon žarnice priznanih proizvajalcev svetijo tudi do 10 let, kar pomeni da smo v primerjavi z klasičnimi avto žarnicami prihranili čas in denar, ki bi ga porabili za menjavo žarnic.


Katere so boljše Xenon ali Halogen žarnice?

Mnogi vozniki želijo več, glede nato da so xenon žarnice dražje od klasičnih avto žarnic so po našem mnenju boljše. Poleg lepšega videza, nam nudijo bistveno boljšo svetilnost in posledično tudi večjo varnost in imajo daljšo življensko dobo.
LED osvetlitev, nekaj nasvetov pred nakupom led žarnic
Uporaba led žarnice za glavne luči, pozicijske luči, notranjo osvetlitev in ustrezna izbira bmw angel eyes led markerjev. Kaj pomeni CANBUS in ostali ...